Příspěvek konference

Marketingové nástroje v rukách knihoven na podporu elektronických informačních zdrojů

Koordinátor sekce: Ladislav Svršek, Albertina icome Bratislava, s.r.o.

Čas a místo: 26. 5., 13:30 - 16:20, Posluchárna D

Nástroje pro popularizaci elektronických informačních zdrojů na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně

Autor
Ondřej Fabián, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spoluautoři
Olga Biernátová, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Materiály ke stažení
Abstrakt

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně dlouhodobě podporuje nákup široké palety elektronických informačních zdrojů pro všechny vyučované obory. Tyto zdroje mohou podstatným způsobem zvýšit úroveň vědy a výzkumu, ale i samotné výuky na univerzitě. Mimo to se za ně každoročně vydává velké množství finančních prostředků, a proto je zde zájem, aby byly využity v maximální možné míře. K tomu je však nutná dostatečná propagace a informovanost. Ukazuje se, že standardní komunikační kanály nejsou pro tyto účely dostatečné.

Proto se Knihovna UTB rozhodla uvést do praxe celou řadu nástrojů, které všeobecně zvyšují informovanost o aktivitách knihovny. Příspěvek shrnuje všechny používané komunikační prostředky a zaměřuje se především na nové trendy, jako jsou sociální sítě, blogy, terénní knihovníci atd. Po představení těchto komunikačních kanálů bude podrobněji vysvětlena také jejich vazba na elektronické informační zdroje a konkrétní dopady na jejich využívání.

Profesní informace o autorovi

Autor je absolventem oboru informační studia – knihovnictví na FF UK. Více než pět let působí ve Zlíně na Univerzitě Tomáše Bati, kde je v současné době ředitelem knihovny. Dlouhodobě se zabývá problematikou elektronických informačních zdrojů, repozitářů a nadstavbových nástrojů. Byl manažerem projektu přechodu Knihovny Univerzity Tomáše Bati na systém Aleph a podstatně se podílel na implementaci technologie SFX do služeb Knihovny UTB. O SFX navíc publikoval několik článků v odborném tisku.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo