Příspěvek konference

Informační zdroje 3 krát jinak

Koordinátor sekce: Jakub Petřík, Albertina icome Praha s.r.o.

Čas a místo: 26. 5., 09:35 - 10:50, Posluchárna D

Svět je ilustrovaný

Autor
Boris Škandera, zájmové sdružení Informetal, Dobrá
Materiály ke stažení
Abstrakt

Význam ne-textových informací. Stručné zhodnocení vývoje databází od textových k multimediálním. Nové možnosti poskytované tzv. „hlubokým indexováním“. Rostoucí význam plnotextových informačních zdrojů. Role digitalizace v běžném i odborném životě. Vliv internetu na vývoj specializovaných databází. Problémy nastolené současným Babylonem. Úvahy o trendech možného dalšího vývoje zpracovávání a vyhledávání informací.

Profesní informace o autorovi

V r. 1971 absolvoval VŠE Praha, obor zahraniční obchod. Po kratším působení v PZO Ligna Praha nastoupil v r. 1972 do odvětvového informačního střediska pro hutní průmysl při Výzkumném ústavu hutnictví železa v Dobré. V r. 1980 se stal vedoucím tohoto odvětvového pracoviště a v této funkci působil až do privatizace VÚHŽ v r. 1994, kdy bylo uvedené pracoviště ve VÚHŽ zrušeno. Během svého působení se osobně podílel na řadě projektů zaměřených na automatizaci informačních agend a zavádění moderní výpočetní a telekomunikační techniky.

Odvětvové pracoviště bylo jako jedno z prvních v republice napojeno od počátku 80. let online na čs. databázové centrum v tehdejším ÚVTEI-ÚTZ Praha a jeho prostřednictvím i na zahraniční databázová centra. Informační databáze odvětvového pracoviště byla od r. 1983 zpřístupněna široké odborné veřejnosti v tomto databázovém centru a patřila po celou dobu mezi nejvíce využívané.

V roce 1994 stál u zrodu zájmového sdružení Informetal, které bylo založeno hutními podniky a organizacemi, a stal se ředitelem tohoto sdružení. V této funkci působí dodnes. V letech 2002–2004 byl řešitelem projektu MŠMT „Multifunkční informační a knihovnické centrum pro hutní průmysl“. V letech 2005–2008 byl řešitelem projektu MŠMT „Integrovaný informační a knihovnický systém pro rozvoj hutního průmyslu“.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo