Příspěvek konference

Využití elektronických informačních zdrojů ve vzdělávání

Koordinátor sekce: Milan Špála, Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta

Čas a místo: 25. 5., 14:00 - 17:15, Posluchárna D

Elektronické informační zdroje ve výuce muzikologie na FF UK v Praze

Autor
Jan Baťa, Univerzita Karlova v Praze - Filozofická fakulta - Ústav hudební vědy
Materiály ke stažení
Abstrakt

Dnešní dynamický vývoj poznatků v oblasti humanitních věd lze jen těžko srovnávat se situací ve vědách přírodních. Pohlížíme-li však na výsledky humanitních věd z historického hlediska, jedná se o poměrně značnou sumu vědění, s níž je nutno pro její „nadčasovost“ neustále počítat. Hudební věda, jako obor patřící do širší rodiny historických věd, pracuje s velmi rozmanitým materiálem, který zahrnuje jak primární prameny, tak sekundární odbornou literaturu.

Pokrok v informačních technologiích dnes muzikologii nabízí možnosti, jež před dvaceti lety patřily takřka do oblasti science-fiction. Muzikologové na celém světě tak dnes pro svou práci standardně využívají nejen on-line databáze důležitých pramenů, ale i četné portály shromažďující relevantní odbornou literaturu ve snadno dostupné elektronické podobě. Kvalitní práci bez využití elektronických informačních zdrojů si tak dnes v muzikologii vlastně nelze ani představit.

Jedním z klíčových úkolů ve výuce mladých adeptů hudební vědy je seznámit je s možnostmi, které elektronické informační zdroje nabízí a naučit je tyto nástroje co nejefektivněji využívat nejen k vlastnímu studiu, ale i k budoucí odborné činnosti. Cílem tohoto příspěvku je představit práci s elektronickými informačními zdroji ve výuce odborných předmětů v Ústavu hudební vědy FF UK v Praze a poukázat na jejich potenciál pro další rozvoj oboru.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Jan Baťa vystudoval hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době pokračuje v postgraduálním studiu. V Ústavu hudební vědy FF UK pracuje jako knihovník a vědecký pracovník. Zároveň přednáší předmět Úvod do hudební vědy, určený studentům 1. ročníku.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo