Příspěvek konference

Využití elektronických informačních zdrojů ve vzdělávání

Koordinátor sekce: Milan Špála, Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta

Čas a místo: 25. 5., 14:00 - 17:15, Posluchárna D

Web, EIZ a informační vzdělávání – Interdisciplinární pohled

Autor
Milan Špála, Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta
Materiály ke stažení
Abstrakt

Před pěti lety byla provedena studie o zapojení tří informačních center výzkumných lékařských pracovišť do vědecké činnosti ve světle jejich internetové prezentace která sledovala, jak „knihovny“ svými výkony odpovídají jako partneři svým pre- a post-graduálním uživatelům ([1] INFORUM 2005).

Ukázalo se, že rozhodující je, aby si knihovnicko-informační pracovníci co nejdříve dostatečně osvojili, nad rámec svého jedno-oborového knihovnického vzdělání, biomedicínskou problematiku svých uživatelských partnerů. A to jak v oblasti výzkumu tak i výuky, což jim umožní efektivní odbornou komunikaci. V řadě případů se ukázalo, že informační centra dostatečně nedbají o aktualizaci svých domovských stránek (např. i měsíce zastaralá oznámení). Tím mohla klesat důvěryhodnost v aktuálnost a přesnost i dalších jimi poskytovaný služeb na webových stránkách.

Od té doby jako pozitivní rys rozvoje vysokoškolských informačních center se s rozvojem IT zvyšuje počet EIZ, což kompenzuje limitaci rozpočtu, projevujícího se poklesem klasických tištěných pramenů. Možná také proto lze častěji pozorovat na vysokoškolských informačních pracovištích tendenci rozšiřovat náplň dosavadní činnosti do oblasti různých forem informačního vzdělávání). Potěšitelné je, že po průkopnickém počinu v roce 1999 a vytvoření odborné skupiny IVIG [2] vzniklo v knihovnickém prostředí významné pracovní seskupení pořádající každoroční konference. Po deseti letech po té vzniká projekt NAKLIV sdružující již 7 partnerů a zaměřený na informační vzdělávání, informační gramotnost, partnerství a sítě [3].

Z jednání konference NAKLIV (Brno, 2010) je zřejmé, že problematika informačního vzdělávání, až dosud probíhající na knihovnické platformě [4], nezbytně potřebuje, zvláště pokud jde o vysokoškolské prostředí s výukou a výzkumem, interdisciplinární propojení. Jak s ohledem na šíři tématické palety vědních oborů (exaktní obory, technické vědy, humanitní vědy), ale tak i pokud jde o personální odbornou partnerskou kooperaci. Proto do oblasti informačních věd, a tedy i k informačnímu vzdělávání ve vysokoškolském prostředí patří metodologie vědy a v rámci ní scientometrie. Jejím duchovním otcem je Derek J. de Solla Price (1922–1983), svým základním vzděláním na britských univerzitách fyzik a historik vědy.

Na základě tohoto vzdělání a vědecké činnosti se stal nakonec respektovaným informačním vědcem (např. dílem „Little Science, Big Science“, NY, Columbia University Press, 1963). Dále do informačního vzdělávání patří nauka o od-borném publikovaní (scientific editing), kdy tyto principy včetně etických zásad boje proti podvodům ve vědě vypracoval britský hematolog Stephen Lock (1929-), který svou redakční činností v British Medical Journal (1975–1991) přispěl nejen ke světovému renomé tohoto lékařského časopisu, ale i k založení tzv. Vancouverské skupiny.

Tím došlo k formulování a mezinárodnímu přijetí požadavků na úpravu rukopisů v moderní vědě. A do třetice je možno v domácím prostředí ukázat, že o vznik národní lékařské bibliografie „Bibliographia Medica Čechoslovaca“ se zasloužil výzkumně činný psychiatr Svetozár Nevole (1910–1965). Při otevření Slovenské lekarské knižnice, jehož se zúčastnil, byl pak všemi na základě svých zásluh vítán jako knihovnický odborník. A snad právě proto je v soudobé internetové informační společnosti nasnadě koncipovat informační vzdělávání v takovémto interdisciplinárním pohledu.

Profesní informace o autorovi

Účastník prvního INFOMEDIUM v roce 1995 a po té pravidelný účastník a 6krát přednášející na předchozích konferencích INFORUM. Dlouholetý člen přípravných výborů pro předchozí konference INFORUM.

  • 1995–2001: zástupce vedoucího Ústavu vědeckých informací (ÚVI) na 1. lékařské fakultě UK, 1992–2000: zakladatel a vedoucí bibliograficko-informačního oddělení ÚVI 1. LF UK, 2001–2007: odborný pracovník tamtéž,
  • 1991-dosud: přednášející na Ústřední knihovně UK kurzy „Metodologie vědecké práce v biomedicíně“ a „Principy efektivního odborného publikování“.
  • 1990-dosud: přednášející na VOŠ informačních studií v Praze na Pankráci pro předmět „Zdravotnické informační systémy“.
  • 1965–2003: člen Redakční rady University Karlovy, 1991–2003: vedoucí redaktor oficiálního vědeckého časopisu 1. lékařské fakulty UK „Sborník lékařský“.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo