Příspěvek konference

Marketingové strategie vysokoškolské knihovny aneb Musí nás být vidět

Autor

Ilona Trtíková, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna; Univerzita Karlova v Praze - Filozofická fakulta - Ústav informačních studií a knihovnictví

Spoluautoři

Daniela Nová, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna; Lenka Nemečková, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna; Univerzita Karlova v Praze - Filozofická fakulta - Ústav informačních studií a knihovnictví; Marta Machytková, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna

Materiály ke stažení

Plný text Prezentace

Abstrakt

Chce-li knihovna uspět se svými produkty a službami, je pro ni dobře nastavený, nápaditý a v mnoha ohledech i chytrý marketing nutností. Právě znalost prostředí umožňuje knihovně vytvořit marketingovou strategii pro přesně vytyčenou oblast (např. EIZ), pro dobře známé i potenciální uživatele (akademická obec), pro jejich uživatelské potřeby a požadavky (podpora studia a vědy).

Primární investicí je náš čas, invence, energie a představivost v realizaci takových nápadů, které zaujmou či přilákají nové uživatele. Doba jde neustále dopředu a poskytuje množství nových technologií, které se dají výborně použít pro různé netradiční formy propagace elektronických informačních zdrojů včetně e-knih. V příspěvku se budeme věnovat metodám propagace různých EIZ a e-knih, tj. těch zdrojů, které mají svoji míru využitelnosti naplněnou (úzce specializované zdroje) a také těch, u kterých se díky propagaci a vhodně zvolenému marketingu dá využitelnost zvýšit. To vše na základě adekvátní analýzy zaměření a uživatelské základny každého zdroje a v tomto kontextu správné interpretace uživatelských statistik. Tomu všemu je nutné dobře rozumět a umět hodnotit v kontextu, neboť špatná interpretace může vést ke zcela mylným závěrům.

Právě na základě znalosti prostředí zpřístupňujeme našim uživatelům odpovídající, aktuální a prestižní informační zdroje, nabízíme nové služby, nové nástroje. A to je ta příležitost, aby se o knihovně pozitivně mluvilo a aby nás bylo vidět.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Ilona Trtíková

Autorka je absolventkou a současně doktorandkou ÚISK UK. V současné době pracuje v Ústřední knihovně ČVUT. Specializuje se na práci s elektronickými informačními zdroji a souvisejícími online referenční služby, informační podporou vědy a výzkumu, tvorbou webových stránek a marketingem.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální a technologičtí partneři

INCAD
Inflow
LibRa

banner