Příspěvek konference

Průzkumy informační gramotnosti vysokoškolských studentů - výzva ke spolupráci

Autor

Lenka Bělohoubková, Vysoká škola ekonomická v Praze - Centrum informačních a knihovnických služeb

Spoluautoři

Ilona Trtíková, Ludmila Tichá, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna, Hana Landová, Česká zemědělská univerzita, Studijní a informační centrum

Materiály ke stažení

Poster Prezentace

Abstrakt

Komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost IVIG pracuje od roku 2000, a od roku 2003 působí pod záštitou Asociace knihoven vysokých škol AKVŠ. Komise vytvořila řadu materiálů, jako jsou standardy pro informační gramotnost vysokoškolského studenta a koncepce informačního vzdělávání, připravuje materiály k výuce, organizuje workshopy a výroční seminář IVIG. Jednou z významných činností komise jsou průzkumy informační gramotnosti.

V roce 2004 a 2005 proběhl pilotní průzkum stavu informační gramotnosti studentů vysokých škol, a to v úzké spolupráci se sociologem. Důležitým bodem projektu bylo vyjednání účasti v průzkumu s vedením vysoké školy. Každá zúčastněná knihovna dostala podrobnou profesionální analýzu vlastních získaných výstupů z dotazníků, s vysvětlením korelací a zdůrazněním prvků ovlivňujících informační gramotnost. Díky analýze získaných dat se podařilo najít slabá místa v informačním vzdělávání a inspiraci pro další rozvoj vzdělávacích aktivit knihoven.

Poster seznamuje s hlavními aktivitami IVIG, jeho jádrem je obsah a průběh průzkumů informační gramotnosti studentů na vysokých školách z let 2004 a 2005. Cílem posteru je motivovat účastníky konference k účasti na průzkumu, který proběhne v roce 2015 s využitím zkušenosti z pilotních průzkumů z minulých let. Očekává se zapojení vysokoškolských knihoven už ve fázi přípravy. Vyjednává se i spolupráce s CILIP(Chartered Institute of Library and Information Professionals). Zapojení většího počtu škol bude přínosné pro vyhodnocení stavu informační gramotnosti vysokoškolských studentů v ČR.

Profesní informace o autorovi

Lenka Bělohoubková Autorka je absolventka Vysoké školy ekonomické, specializace Informační a znalostní inženýrství. Od ukončení studií v roce 1995 je zaměstnancem Centra informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze. Členem Odborné komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách (IVIG) je od počátku roku 2005 – a ještě téhož roku se jí podařilo zapojit 5 pražských fakult Vysoké školy ekonomické do Pilotního průzkumu, o kterém bude pojednávat poster. V dubnu roku 2013 se stala předsedkyní komise IVIG.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální a technologičtí partneři

Ikaros
INCAD
Inflow
Microsoft Czech Republic
ProInflow

banner