Příspěvek konference

iBRARY: Studentský projekt pro Knihovnu Petra Bezruče v Opavě

Autor

Štěpánka Tůmová, Slezská univezita v opavě - Filozoficko-přírodovědecká fakulta - Oddělení informační vědy

Spoluautoři

Adam Uvíra, Kamil Škop, Slezská univerzita v Opavě - Filozoficko-přírodovědecká fakulta - Ústav informatiky - Oddělení informační vědy, Karolína Olšanská, Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav bohemistiky a knihovnictví

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Poster Prezentace

Abstrakt

Projekt iBRARY tvoří skupina kreativních studentů Oddělení informační vědy Slezské univerzity v Opavě vytvořená za účelem spolupráce s Knihovnou Petra Bezruče v Opavě (KPBO). Skupina pracuje na úkolech souvisejících s propagací knihovny, a to prostřednictvím moderních technologií. Realizační tým se v první fázi zaměřil na vytvoření virtuální prohlídky hlavní budovy knihovny. Úkol bylo možno splnit několika způsoby, z nichž jako nejvhodnější se jevila virtuální prohlídka tvořená fotografickými panoramaty. Zvolená metoda umožnila knihovně ušetřit diskový prostor a nevyčerpávat omezené množství přenesených dat z webového serveru knihovny. Možnost byla využita mnoha uživateli ověřeného softwarového řešení, u kterého je navíc zajištěna lepší propojitelnost s vyhledávači a mapami, které jsou skrze síť zpřístupněny. Jako nejvhodnější se zdálo využití řešení společnosti Google, a to na bázi technologie StreetView. Google provozuje službu Google Maps/Views, která umožňuje jednoduché vkládání 360° panoramatických fotografií a poté vytvoření virtuální prohlídky. Vedlejším cílem projektu se stala také propagace Oddělení informační vědy ÚI FPF SU v odborných knihovnických kruzích. V druhé části projektu se práce týmu zaměří na vytvoření virtuálních prohlídek pro pobočky KPBO: Kateřinky, Kylešovice a Olomoucká. Dalším dílčím úkolem by poté měla být tvorba uživatelských návodů pro katalog Carmen a Clavius REKS.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Štěpánka Tůmová, Slezská univerzita v Opavě – Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Ústav informatiky – Oddělení informační vědy.

Štěpánka Tůmová absolvovala v roce 2008 na Slezské univerzitě v Opavě, kde ukončila svá studia oboru Informační studia a knihovnictví. Po skončení studií nastoupila do Ústřední knihovny Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, kde působila jako odborný knihovník. Zde získala mnoho cenných a praktických zkušeností. Od roku 2008 pracuje na Slezské univerzitě v Opavě, FPF jako vědecko-pedagogický pracovník na Oddělení informační vědy Ústavu informatiky. Na Oddělení informační vědy, ÚI přednáší problematiku řady odborných předmětů s důrazem na témata, která souvisí se sociálními médii, např. patron-driven acqusition, sociální komunikace v elektronickém prostředí, sociální média jako informační zdroj. Od roku 2010 je externí doktorandkou na Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, tématem její disertační práce jsou sociální sítě. Odborné zájmy přednášející se vztahují k sociálním médiím, jejich využití ve veřejných i odborných knihovnách pro vytvoření a rozšíření služeb směrem k uživatelům. Zajímá se o knihovny a vše, co s nimi souvisí.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální a technologičtí partneři

Ikaros
INCAD
Inflow
Microsoft Czech Republic
ProInflow

banner