Příspěvek konference

ProArc – open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů

Autor

Martina Nezbedová, Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i.

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Produkční a archivační systém ProArc je volně dostupný nástroj na výrobu a editaci popisných, technických a administrativních metadat k digitalizovaným i born digital dokumentům. Systém umožňuje vytvoření importních dat pro systém Kramerius. Jedním z výstupů jsou PSP balíčky vytvořené podle NDK standardů Národní knihovny. Na vývoji systému ProArc spolupracuje Knihovna AV ČR, v. v. i. s firmou INCAD, která zajišťuje analytické a programátorské práce. Od roku 2013, kdy byl tento systém plně nasazen v Digitalizačním centru KNAV, v něm bylo zpracováno více než 400 tisíc stran různých typů dokumentů. Systém začínají v současné době využívat i další instituce. Ve vývoji je archivační část, která umožní propojení na systém Archivematica. Příspěvek představí ProArc z pohledu zpracovatele.

Systém ProArc je jedním z výstupů projektu Česká digitální knihovna. Cílem celého projektu je vytvoření jednotného rozhraní nad digitálními knihovnami v ČR pro koncové uživatele a poskytování dat pro mezinárodní projekty. Projekt je financován z programu NAKI Ministerstva kultury ČR.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Martina Nezbedová pracuje v Digitalizačním centru Knihovny AV ČR, v. v. i. od roku 2009. Vystudovala obor Dějiny literární kultury na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Podílí se na projektu Česká digitální knihovna.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
Inflow
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus
Online Searcher

banner