Příspěvek konference

Zkušenosti s využitím EIZ pro hodnocení vědy

Autor

Pavel Mika, Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i.

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Příspěvek představí základní možnosti využití elektronických informačních zdrojů pro hodnocení vědy z hlediska bibliometrie, tedy kvantitativních metod analýzy dat.

Informační systémy CRIS a komerční citační databáze obsahují informace využitelné pro hodnocení jednotlivých vědců, vědeckých pracovišť a organizací, ale i celých vědních oborů nebo regionů v rámci světového porovnání. Myšleny jsou informace dostupné na základě záznamů o vědeckých výstupech (především článcích, ale i dalších) obsažených v těchto informačních zdrojích.

Informace získané analýzou uložených dat – bibliografických záznamů, případně citačních vazeb mezi nimi mohou vypovídat o postavení hodnocené jednotky z hlediska počtu, vědeckého ohlasu a částečně i kvality (měřené citovaností) jednotlivých druhů vědeckých výsledků a jejich podíl na domácí, světové produkci. Nejzajímavější informace mohou poskytnout právě data o citačních vazbách. Dále je možné sledovat oborové zaměření či přímo aktuální témata pomocí analýzy klíčových slov. Analýzou autorské spolupráce získáme pohled na mezinárodní propojení vědního prostoru.

Jednotlivé informační zdroje nabízejí různé možnosti stažení dat pro účely jejich analýzy, popřípadě umožňují přímo analýzu dat a jejich následné zobrazení v přehledové formě pomocí tabulek a grafů. Práce se staženými daty je z jedné strany náročnější, ale umožňuje například lepší kontrolu dat než přímá analýza v informačním systému, jak bude představeno v příspěvku.

Profesní informace o autorovi

Pavel Mika absolvoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a od roku 2014 pracuje v Knihovně Akademie věd ČR, kde se zabývá tvorbou bibliometrických analýz a obecně problematikou hodnocení vědy z hlediska bibliometrie a scientometrie. Aktivně se také podílí na projektu IPN Metodika jako expert klíčové aktivity 1 – informační podpory, která je zaměřena především právě na bibliometrii.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
Inflow
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus
Online Searcher