Příspěvek konference

Ochrana autorských práv a osobních údajů v dokumentech umístěných v cloudu

Autor

Jitka Koubalíková, Vysoká škola ekonomická v Praze - Fakulta mezinárodních vztahů - Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Fenoménem současné doby je ukládání dat do cloudových úložišť. Odtud je možné informace získávat a sdílet s dalšími uživateli. Data jsou uložená ve vzdálených serverovnách a je možné se k nim připojit prostřednictvím internetového připojení. Ve webovém prohlížeči zadáváme pouze správnou adresu serveru a přihlašovací jméno a heslo. Na tomto principu obvykle funguje přístup k elektronickým informačním zdrojům například v knihovnách na vysokých školách. V souvislosti s rychlým a snadným přístupem k autorským dílům a dalším uloženým údajům se rozdmýchávají diskuze na téma bezpečnosti a ochrany autorských práv. Dalším bodem je ochrana osobních údajů, které se nachází v cloudových úložištích. Při používání elektronických informačních zdrojů z těchto technologií vznikají zásadní otázky v oblasti počítačového práva i práva duševního vlastnictví. Jakým právem se kupříkladu bude řídit porušení autorského práva, pokud je zdroj používán v České republice, ale uložený na serveru v Dublinu? Mohou být osobní údaje pocházející z České republiky uloženy na serverech, které se fyzicky nacházejí mimo území Evropské unie? Celý tento článek je založen na zkušenostech s využíváním elektronických zdrojů na Vysoké škole ekonomické v Praze. Komunikace a tok informací mezi studenty a učiteli je zajišťován službou Office 365 od společnosti Microsoft. Vyučující ukládají svá autorská díla, která chtějí studentům poskytnout, do cloudové služby OneDrive a sdílí je se studenty. Knihovna poskytuje čtenářům elektronické informační zdroje přes službu virtuální ekonomické knihovny Econlib.

Profesní informace o autorovi

Ing. Jitka Koubalíková je studentem doktorského studia na Vysoké škole ekonomické v Praze, Fakultě mezinárodních vztahů, na Katedře obchodního podnikání a komerčních komunikací. Její disertační práce je zaměřena na programy pro CRM v cloudovém řešení. V rámci svého doktorského studia se podílí na vědeckém výzkumu. Publikovala v některých zahraničních zahraničních recenzovaných časopisech. Obvykle se zabývá tématem cloud computingu a jeho zaváděním na univerzitách. Jitka měla možnost vyzkoušet si proces implementace v praxi, protože se podílela na zavádění Office 365 jako systému sjednocené komunikace pro studenty a učitele. Jako student doktorského studia se podílí na výuce zaměřené na používání kancelářských programů jako jsou Microsoft Word, Microsoft Excel nebo Microsoft PowerPoint. Již dva roky se podílí na chodu Univerzity třetího věku jako učitel počítačových kurzů a systémový integrátor.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
Inflow
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus
Online Searcher