Příspěvek konference

Jak se vyznat v e-knihách: Licenční modely a způsoby zpřístupnění

Autor

Michael Levine-Clark, University of Denver Libraries, Spojené státy americké

Materiály ke stažení

Foto lektora / Picture Prezentace

Abstrakt

Akvizice řízená poptávkou. Výběr založený na četnosti využití. Předplatné. Trvalý přístup. Krátkodobé výpůjčky. Balíčky. Jednotlivé časopisy. Vydavatelské platformy. Agregátoři. Přístup pro jednoho uživatele a více uživatelů.

Knihovníci mají opravdu velký počet možností, jak pro svoje uživatele zajistit e-knihy. Existuje několik licenčních modelů a široká škála poskytovatelů, s nimiž mohou spolupracovat, ale žádný z nich nedokáže poskytnout přístup ke všem e-knihám. Který poskytovatel je ten pravý pro vaši knihovnu a její čtenáře? Jak si vybrat ten správný licenční model? V jakém případě má smysl spolupracovat s více dodavateli a jak nejefektivněji to lze provést? Akvizice e-knih je jako cvičení se v kompromisech – v efektivitě, v managementu digitálních práv, ve výběru titulů, ceně a uživatelské praxi. Knihovníci se musí svém výběru dobře orientovat, aby uživatelům dokázali poskytnout e-knihy, které potřebují.

Tento workshop poskytne detailní přehled několika licenčních modelů, prozkoumá výhody a nevýhody každého z nich a knihovníkům pomůže lépe stanovit správnou kombinaci pro jejich vlastní instituci. Účastníci workshopu se naučí hlouběji porozumět tomu, jak různé licenční modely fungují, a poznat, které jsou nejhodnotnější z hlediska dlouhodobé stability, ceny, využití, jednoduchosti přístupu, náročnosti na čas pracovníků a flexibility.

Profesní informace o autorovi

Michael Levine-Clark působí jako proděkan pro odbornou komunikaci a služby sbírek v knihovnách University of Denver. Je jedním z editorů čtvrtého vydání Encyclopedia of Library and Information Sciences. Pravidelně píše a přednáší o strategiích pro rozvoj fondů akademických knihoven, mezi něž patří využívání elektronických knih, nové akviziční modely řízené poptávkou a implementace discovery nástrojů.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
Inflow
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus
Online Searcher