Příspěvek konference

Memento - cestování časem na webu

Autor

Vlastimil Krejčíř, Masarykova univerzita - Ústav výpočetní techniky

Materiály ke stažení

Plný text Prezentace

Abstrakt

Memento je projekt, který se zaměřuje na snadné používání webových archivů. Definuje protokol, který umožňuje uživatelům prostřednictvím prohlížeče snadno přistupovat k historickým verzím webových stránek.

Memento vychází z dílny Herberta van de Sompela, vizionáře a tvůrce známých technologií SFX a OAI-PMH.

Cílem příspěvku je Memento stručně představit a ukázat jeho možnosti.

Profesní informace o autorovi

Vlastimil Krejčíř je absolventem Fakulty informatiky Masarykovy univerzity a v současné době pracovníkem Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně, kde pracuje jako programátor a systémový administrátor v Knihovnicko-informačním centru.

Dlouhodobě se intenzivně věnuje problematice elektronických informačních zdrojů, digitálních knihoven, repozitářů a technologiemi, které s touto oblastí souvisí.

Jeho hlavním zaměřením je open-source systém DSpace, který se snaží v České republice propagovat, a který při tvorbě digitálních knihoven dlouhodobě využívá.

Jako vývojář se podílel např. na mezinárodně významných projektech České digitální matematické knihovny (DML-CZ) a Evropské digitální matematické knihovny (EuDML). Vyvíjí také systém pro správu elektronických informačních zdrojů Portál EIZ, který je využíván na MU i jiných institucích.

Na Masarykově univerzitě je správcem systémů pro práci s elektronickými informačními zdroji (discovery service, linker).

V současnosti se také zabývá problematikou dlouhodobého uchovávání digitálních dat a s tím souvisejícím software (Archivematica).


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner