Příspěvek konference

Česká národní strategie otevřeného přístupu k vědeckým informacím

Autor

Jiří Kotouček, Technologické centrum Akademie věd České republiky

Spoluautoři

Jana Kratěnová, Technologické centrum Akademie věd České republiky

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Otevřený přístup je tématem, které již několik let rezonuje v oblasti šíření vědeckých informací, tedy vědeckých publikací a výzkumných dat. Mnoho členských států EU již před několika lety úspěšně zavedlo povinnosti týkající se otevřeného přístupu.

K jeho principům se přihlásila i Evropská komise, když jej zakotvila do pravidel rámcového programu Horizont 2020. Prostřed­nictvím Doporučení Komise ze dne 17. července 2012 o přístupu k vědeckým informacím a jejich uchovávání pak vyzvala členské státy k zavedení otevřeného přístupu i na národní úrovni.

Česká republika reagovala na úrovni Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která počátkem roku 2014 doporučila vládě přijetí národní strategie otevřeného přístupu k vědeckým informacím a výzkumným organizacím a poskytovatelům podpory otevřený přístup v oblasti svých aktivit podporovat.

Dílčí úspěchy se v této oblasti podařily několika výzkumným organizacím. V otázce přijetí národní strategie otevřeného přístupu však k žádnému pokroku nedocházelo. Technologické centrum Akademie věd, jehož součástí je národní referenční bod pro otevřený přístup, se proto rozhodlo navázat na doporučení Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a vytvořit platformu, která přispěje k vzniku národní strategie otevřeného přístupu v ČR.

Příspěvek se bude podrobněji zabývat aktuálním stavem přípravy národní strategie otevřeného přístupu a nastíní možnosti budoucího uspořádání práv a povinností subjektů, kterých se bude týkat.

Dále představí pravidla otevřeného přístupu v rámcovém programu Horizont 2020, která slouží jako základ zvažované úpravy otevřeného přístupu v ČR.

Profesní informace o autorovi

Jiří Kotouček působí v Technologickém centru Akademie Věd ČR v oddělení informace pro výzkum a je národním kontaktním bodem (NCP) pro právní otázky rámcového programu Horizont 2020.

Do oblasti jeho činnosti spadá především právo duševního vlastnictví týkající se stávajících znalostí a výsledků výzkumných projektů, otevřený přístup k vědeckým informacím či smluvní vztahy mezinárodních výzkumných projektů.

Spolupracoval na publikacích Otevřený přístup k vědeckým informacím nebo Duševní vlastnictví v programu H2020.

Před příchodem do Technologického centra pracoval v advokacii. Věnoval se zejména obchodnímu právu a veřejným zakázkám.

Je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner