Příspěvek konference

České e-knihy pro knihovny - přehled nabídky, nové zkušenosti z Univerzity Karlovy, e-knihy a e-časopisy Vydavatelství FF UK

Autor

Jana Matějková, Vydavatelství FF UK

Spoluautoři

Jiří Pavlík, Univerzita Karlova v Praze - Ústřední knihovna

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

V uplynulém roce proběhla řada nových nákupů českých e-knih v knihovnách na platformách eReading.cz, Flexibooks, Proquest ebrary, EBSCO eBooks a Publi mKnihy.

Na Univerzitě Karlově jsou ve spolupráci s nakladatelstvími a vydavatelstvím UK zpřístupňovány e-knihy včetně vyhledání v discovery systému UK. České e-knihy jsou na UK dostupné na platformách Proquest ebrary, Proquest ebrary DASH!, EBSCO eBooks, eReading.cz, Levná knihovna a Publi mKnihy.

Ve spolupráci s veřejnými knihovnami jako Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích jsou využívány také výpůjčky e-knih na platformách eReading.cz a Flexibooks.

V přednášce bude představen aktuální přehled nabídky českých e-knih pro knihovny, aktuální nové zkušenosti s českými e-knihami na UK a porovnání s rozvojem výpůjček e-knih v knihovnách evropských zemích.

Pro výuku a výzkum na UK jsou k dispozici e-knihy vydávané Vydavatelstvím FF UK. E-knihy jsou dostupné na platformách EBSCO eBooks a Proquest ebrary DASH!. Odkazy na e-knihy jsou uvedené na Portálu elektronických zdrojů UK.

Délka výpůjčky e-knih pro čtení off-line na platformách ebrary i EBSCO eBooks je nastavena na 14 dní. Po uplynutí výpůjční doby je e-kniha automaticky vrácena a je možné si ji vypůjčit znovu.

Digitální repozitář UK zpřístupňuje a uchovává Open Access časopisy Vydavatelství FF UK. Jedná se o tituly, které v roce 2015 přešly do režimu Open Access.

Na Univerzitě Karlově tak od září 2015 archivujeme a zpřístupňujeme články z 12ti Open Access časopisů vydávaných FF UK.

V přednášce bude představena nabídka e-knih a e-časopisů Vydavatelství FF UK, jejich zpřístupnění ve spolupráci s Knihovnou UK i možnost zpřístupnění v dalších akademických i veřejných knihovnách.

Profesní informace o autorovi

Jana Matějková je zaměstnancem Filozofické fakulty, Univerzity Karlovy od roku 2002.

V současné době má na starost distribuci e-knih a e-časopisů Vydavatelství FF UK v knihovnách.

Dříve na FF UK dlouhá léta vedla knihovní fondy kateder psychologie, andragogiky a personálního řízení, teorie kultury, pedagogiky, sociologie, nyní Knihovna Celetná.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner