Příspěvek konference

Jak používat e-learningovou platformu IWitness v české škole?

Autor

Martin Šmok, USC Shoah Foundation

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Prezentace

Abstrakt

IWitness je vzdělávací webová stránka vytvořená USC Shoah Foundation – Institutem pro vizuální historii a vzdělávání. Poskytuje přístup k více než 1500 celoživotním vzpomínkám očitých svědků dvacátého století, včetně přeživších Holokaustu a dalších genocid, s minutovým digitálním indexem.

IWitness, dostupný zdarma a přes běžné internetové připojení, umožňuje pedagogům a jejich studentům prozkoumávat obsah těchto svědectví různými způsoby a nabízí tak širokou škálu využití ve třídě i mimo ni, v češtině, angličtině i dalších jazycích.

IWitness je jediným vzdělávacím produktem, který nabízí integrovanou filmovou střižnu, umožňující uživatelům práci se svědectvími pamětníků a dalšími zdroji informací v plně multimediálním digitálním prostředí. Zároveň jsou registrovaným uživatelům zdarma k dispozici veškeré nástroje e-learningu, včetně tvorby vlastních vzdělávacích aktivit.

Pro více informací navštivte úvodní stránku IWitness v angličtině s možností automatizovaného překladu) nebo prohlížeč úryvků svědectví na adrese iwitness.usc.e­du/SFI/Browse­Topics.aspx, který je dostupný i bez registrace do IWitness. Kromě jiného obsahuje úryvky ze svědectví v češtině (CZ), včetně svědectví přeživších genocidy Arménů za první světové války či svědků genocidy Tutsiů ve Rwandě. Registrovaným uživatelům IWitness jsou k dispozici čtyři vzdělávací aktivity v českém jazyce.

Profesní informace o autorovi

Martin Šmok je poradcem USC Shoah Foundation pro mezinárodní vzdělávací programy. S USC spolupracuje od roku 1995. Kromě vzdělávací práce se věnuje historickému výzkumu, je spoluautorem dvou dokumentárních sérií věnovaných neznámým kapitolám československé historie: trilogií „Mezi zaslepenými blázny“ a "Mezi hvězdou a půlměsícem”.

Byl kurátorem několika výstav: „Hagibor – místo, lidé, osudy“ je instalována na místě někdejšího koncentračního a později internačního tábora v Praze, „105“ byla výstava propagandistické tvorby Borise Jefimova, Stalinova nejoblíbenějšího kreslíře, "Židovská obec v Praze od roku 1945 po dnešek” a “Stopy židovské přítomnosti v Praze 2” narušily mnohé zažité představy spojené s židovskou tematikou.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner