Příspěvek konference

Virtuální výstavy v Manuscriptoriu

Autor

Tomáš Klimek, Národní knihovna České republiky

Spoluautoři

Olga Čiperová / AiP Beroun s.r.o.

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Prezentace

Abstrakt

Nudíte se? Nechcete sedět jen tak doma? Nekupujte medvídka mývala. Pojďte na výstavu! Že je ošklivo, nejede vám vlak, autobus nebo auto? Nevadí! Pusťte si svůj oblíbený přístroj s přístupem k internetu a připojte se. Evropská digitální knihovna Manuscriptorium nyní zpřístupňuje písemné kulturní dědictví novým způsobem. Umožňuje uživatelům sestavovat virtuální výstavy z agregovaných dokumentů, doplňovat je volně dostupnými digitálními daty, vlastními texty či informacemi z dalších zdrojů. Koncovým uživatelům je tak možné předvést historické knižní fondy a s nimi spjaté informace v novém pojetí.

Profesní informace o autorovi

Tomáš Klimek vystudoval historii na Filozofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci, v doktorském studiu oboru České dějiny pokračoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval půlroční studijní stáže v New Yorku a Dublinu.

Od roku 2008 pracuje v Národní knihovně České republiky, kde se zabývá obsahovým vývojem mezinárodní digitální knihovny historických psaných dokumentů Manuscriptorium. Koordinuje obsah digitální knihovny Manuscriptorium, připravuje koncepci a strategii jejího dalšího rozvoje. Koordinuje vytváření virtuálního badatelského prostředí pro práci s historickými fondy. Podílí se na domácích i mezinárodních programech a projektech digitalizace historických fondů a zpřístupňování i výzkumu písemného kulturního dědictví.

S archeologem Pavlem Bolinou se řadu let věnuje studiu středověkých komunikací a dopravy.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner