Příspěvek konference

Portál Mapovasbirka.cz

Autor

Markéta Hyndráková, Univerzita Karlova v Praze - Přírodovědecká fakulta - Mapová sbírka

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Poster Prezentace

Abstrakt

Představujeme portál Mapovasbirka.cz, který vznikl na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze koncem roku 2015 v rámci projektu TEMAP – Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek ČR (2011–2015 společně s MZK a MU v Brně).

Cílem projektu bylo vytvoření nových postupů, metodik a softwarových nástrojů pro zpracování, ochranu a on-line zpřístupnění mapových sbírek. UK vytvořila webový portál www.mapovasbirka.cz, kde prezentuje své výsledky.

Portál je rozdělen do 12 sekcí. Tou nejvýznamnější je metadatový katalog k prohlížení nebo geografickému či metadatovému vyhledávání v 65 000 digi­talizovaných mapách. Dalším výstupem jsou virtuální modely glóbů a geomorfologických či stavebních modelů a plastických map, kterými lze libovolně manipulovat, otáčet a přibližovat.

V části georeferencování si mohou uživatelé starou naskenovanou mapu geograficky umístit a porovnávat ji tak se současným stavem v lokalitě.

Další sekce portálu vás zavedou na specializované stránky významných kartografů, představí nové certifikované metodiky, specializovanou mapu, výstavy, e-learningový kurz či software pro kartometrické analýzy a určování neznámého kartografického zobrazení starých map.

Profesní informace o autorovi

Ing. Markéta Hyndráková vystudovala obor Geodézie a kartografie na Českém vysokém učení technickém. Více než tři roky pracuje jako kurátorka v Mapové sbírce na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

V rámci projektu TEMAP pracovala na digitalizaci fondu Mapové sbírky a podílela se na digitalizaci glóbů a jejich zpřístupnění na internetu.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner