Příspěvek konference

Jaký je skutečný impakt predátorských časopisů na vědecké publikování?

Autor

Iva Adlerová, České vysoké učení technické - Ústřední knihovna

Spoluautoři

Lenka Němečková, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Požadavek otevřeného přístupu k výsledkům vědy a výzkumu zásadně změnil svět vědeckého publikování. Tyto změny však na rozdíl od původního smyslu otevřeného přístupu k výsledkům vědeckého bádání nejsou jen pozitivní.

Otevřený přístup k publikovaným informacím změnil nutně ekonomickou strategii vydavatelů a to umožnilo i vznik modelu označovaného jako „predatory publishing“.

Predátorská vydavatelství a organizátoři konferencí se soustřeďují pouze na kvantitu publikovaných prací, jejich zájmem je zisk, zákonitě na úkor kvality.

Dostatečně známé praktiky jak ohýbat publikační etiku umožňují autorům uplatnit téměř totožné výsledky nebo výsledky z jedné studie v několika publikacích. To pak vede k mnoha otázkám, např. proč musí být produkováno tolik vědeckých publikací.

Při komplexním hledání odpovědi se nemůžeme vyhnout ani souvislostem se způsobem hodnocení vědecké práce, nastavení národních a institucionálních metodik a financování vědy z veřejných prostředků.

Příspěvek se zabývá situací ve světě vědeckého publikování jak z pohledu aktuálně dostupných studií, tak z pohledu vlastních zkušenosti a zpětné vazby, které má k dispozici Redakce vědeckých časopisů v Ústřední knihovně ČVUT.

Redakce publikuje etablovaný recenzovaný univerzitní časopis, který si klade za cíl udržet standardy a kvalitu publikování vědeckých výsledků.

Ve spolupráci s dalšími součástmi knihovny pak využívá své zkušenosti a praxi pro poskytování všestranné podpory začínajícím vědcům a autorům, aby se i bez vlastních praktických zkušeností dokázali dostatečně orientovat, vytvářet si dobré autorské návyky a etické zásady pro další úspěšnou vědeckou kariéru.

Profesní informace o autorovi

Iva Adlerová je šéfredaktorkou dvou celouniverzitních vědeckých recenzovaných periodik ČVUT v Praze.

V minulosti se věnovala aktivnímu výzkumu a publikační činnosti, v současné době pracuje v Ústřední knihovně ČVUT.

Využívá své zkušenosti v managementu redakce, pracuje na zvyšování kvality obou periodik a podílí se na vzdělávání mladých vědeckých pracovníků, na podpoře vědeckého publikování a redakcí dalších vědeckých časopisů na ČVUT.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner