Příspěvek konference

Kompetence digitálního kurátora

Autor

Michal Konečný, informační analytik a konzultant

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Digitální kurátorství je etablovaný obor s vlastní historií, institucemi a odbornou komunitou. Rozvíjí se zejména v poslední dekádě, jeho kořeny však sahají mnohem dále do minulosti.

Digitální kurátorství je odpovědí na otázku, jak zajistit, aby digitálně uchovávané informace byly v dlouhodobém horizontu nejen bezpečně uložené, ale aby byla zachována jejich informační hodnota a použitelnost.

Kurátorský přístup se uplatňuje během celého životního cyklu digitálních informace, od jejího vzniku přes plánování způsobu, jakým bude uchovávána až po to, jak bude interpretována a šířena.

Kurátor musí být nejen schopným digitálním knihovníkem, ale také vyjednávačem, manažerem nebo analytikem. Z těchto kompetencí lze sestavit kompetenční model digitálního kurátora jako profesionála schopného vykonávat kurátorskou praxi při správě rozsáhlých digitálních sbírek v paměťových i akademických institucích.

V zahraničí již několik takových modelů vzniklo a jsou v různé míře využívány například při sestavování vzdělávacích programů na univerzitách. V České republice je však povědomí o jejich existenci malé a to i mezi odborníky, kteří se dlouhodobou ochranou digitálních informací zabývají. Zahraniční kompetenční modely mohou být navíc obtížně aplikovatelné v prostředí českých institucí.

Proto ve spolupráci s expertním panelem vznikl návrh kompetenčního modelu, který zohledňuje aktuální potřeby a podmínky a umožňuje například snadněji definovat popisy pracovní náplně nebo vzdělávacích aktivit.

Model je sestaven z 15 dílčích kompetencí, které jsou definovány ve třech úrovních osvojení. S jeho pomocí lze podle specifických požadavků vytvořit profil digitálního kurátora doslova na míru potřebám konkrétní instituce.

Profesní informace o autorovi

Michal Konečný je analytik a konzultant s více než dvaceti lety zkušeností v oblasti návrhu a vývoje internetových aplikací. Věnuje se zejména analýze funkčních požadavků a návrhům informační architektury internetových portálů.

V posledních letech úzce spolupracuje s digitální agenturou Proof & Reason, v níž se zabývá vývojem rozsáhlého e-commerce řešení.

V roce 2016 ukončil studium Kabinetu informačních studií a knihovnictví na Masarykově univerzitě v Brně, kde se poprvé setkal s oborem digitálního kurátorství.

Toto téma ho zaujalo, protože při své práci často řeší problémy spojené s dlouhodobou ochranou digitálních informací, a proto se rozhodl touto oblastí zabývat do větší hloubky.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner