Příspěvek konference

Podpora vědy a výzkumu v Knihovně UTB ve Zlíně – od vzniku publikačních výstupů po jejich evaluaci

Autor

Ondřej Fabián, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Knihovna

Spoluautoři

Lukáš Budínský, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Knihovna

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Plný text Prezentace

Abstrakt

Jedním z hlavních poslání akademické knihovny je přispívat ke splnění strategických cílů univerzity. V případě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně je jím mimo jiné i realizace excelentního výzkumu a na to navazující kvalitní publikační činnost. A právě v této oblasti se snaží být Knihovna UTB mimořádně aktivní.

Publikační činnost je ze strany knihovny podporována během celého jejího „životního cyklu“. Bez nadsázky lze konstatovat, že knihovna přispívá už ke vzniku samotných publikačních výstupů a dále s nimi pak pracuje na různých úrovních od jejich vykázání do interního systému pro evidenci publikačních výstupů, přes zpřístupnění v repozitáři publikační činnosti, až po jejich následnou evaluaci pomocí tradičních citačních, či alternativních metrik.

Do systému podpory vědy a výzkumu tak vstupuje řada systémů, služeb a pochopitelně i celý tým odborníků z knihovny. Zároveň se jedná o dlouhodobý proces, který se neustále vyvíjí a přináší nové nároky na používané postupy a služby.

Příspěvek vychází z reálné situace v Knihovně UTB, popisuje komplexně celý proces podpory vědy a výzkumu včetně jeho jednotlivých komponentů. Popisuje nejenom fungování celého systému, ale také jeho zasazení do procesů v knihovně a jeho zakotvení do celouniverzitního kontextu.

Příspěvek volně navazuje a rozšiřuje prezentaci Lukáše Budínského, která zazněla na konferenci Inforum v roce 2015.

Profesní informace o autorovi

Ondřej Fabián je absolventem oboru Informační studia – knihovnictví na Univerzitě Karlově v Praze.

Celou svou profesní kariéru spojil s Knihovnou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde je od roku 2009 ředitelem. Do té doby se věnoval především správě elektronických zdrojů a podílel se na implementaci řady pokročilých nástrojů a technologií do služeb knihovny.

Profesně se orientuje na oblast podpory vědy a výzkumu, elektronické informační zdroje a problematiku Open Access. V této oblasti publikoval několik odborných článků.

Kromě toho aktivně přednáší na několika fakultách UTB. Byl také řešitelem několika významných projektů, zejména projektu podpořeného z OP VaVpI s názvem STMFull: plnotextové databáze pro výzkum a vývoj, který řešil celonárodní přístup do databáze ProQuest STM Package.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner