Příspěvek konference

Knihovnice seniorům

Autor

Eva Tesaříková Březinová, Univerzita Karlova v Praze - Přírodovědecká fakulta - Oddělení podpory vědy

Spoluautoři

Radka Lukášová, Alexandra Vančurová, Univerzita Karlova v Praze - Přírodovědecká fakulta

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Poster Prezentace

Abstrakt

Po kurzu určeném pro mladé vědce, ve kterém jsme pod mottem „Složte si svou informační gramotnost“ formou workshopů a seminářů uváděly doktorandy a mladé vědecké pracovníky do hlubin a zákoutí elektronických zdrojů, jsme se rozhodly věnovat svou pozornost generaci na opačném generačním spektru – seniorům.

Tzv. Univerzita třetího věku, nebo také U3V, je přednostně určena seniorům a v současné době je velkým trendem. Poskytuje seniorům možnost seznámit se na univerzitní úrovni s nejnovějšími poznatky v oblasti vědy, politiky, kultury apod. U3V plní také výraznou sociální funkci a motivuje seniory k další aktivitě a k zájmu o aktuální dění ve společnosti.

V našem kurzu nazvaném „Knihovna v době internetu“ jsme měly ambice lidem ve věku našich rodičů a prarodičů ukázat, k čemu jim může být užitečný internet.

Jsme knihovnice a dokážeme zprostředkovávat informace, umíme vyhledávat a učit vyhledávat. Náš kurz obsahuje šest témat: práce s vyhledávači a vyhledávací fígle, jak hledat v knihovnách a jejích katalozích, elektronické knihy, audioknihy, periodika na internetu a zájmové zdroje.

Profesní informace o autorovi

Eva Tesaříková Březinová – vedoucí oddělení podpory vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Přednáším na Přírodovědecké fakultě informační gramotnost, věnuji se problematice hodnocení vědy. Na UK jako knihovnice pracuji od roku 1996, vystřídala jsem několik významných knihovnických pracovišť (Evangelická teologická fakulta, Filozofická fakulta, Ústav výpočetní techniky – správa Centrálního katalogu, nyní PřF).


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner