Příspěvek konference

Proměny v akvizici na ČVUT

Autor

Daniela Nová, České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna

Spoluautoři

Tereza Šorejsová, Helena Kováříková / České vysoké učení technické v Praze - Ústřední knihovna

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Poster Prezentace

Abstrakt

Společenské, technologické i komunikační změny vyvolávají změny ve vzdělávacím a výzkumném cyklu univerzity, a tím ovlivňují postavení a služby univerzitní knihovny.

Změny v uživatelském chování, ať už informačním nebo publikačním, změny v informační gramotnosti nebo samotných výzkumných dovednostech uživatelské komunity univerzity mají za následek i změny v požadavcích a potřebách informačního zabezpečení. Jejich identifikace je klíčová pro úspěšnou a přesnou akvizici a následně i realizaci služeb na míru uživatelům.

V našem příspěvku se chceme na základě praktických zkušeností zaměřit na porovnání tradičních a nových metod a způsobů zajišťování informačních zdrojů na univerzitě, včetně využívání různých akvizičních nástrojů (GOBI, Patron Driven Acquisition, pořádání prodejních výstav, získávání zdrojů On Demand, vystavení produkce nakladatelů, využívání zdrojů na ČVUT v oblasti doporučené literatury). Dále se chceme zabývat vlivy na změnu skladby fondů ve prospěch elektronických zdrojů a elektronických výpůjček, jejich organizací, zpracováním a způsoby zpřístupňování (přístup z jednoho místa, mít v katalogu i zdroje, které nemáme trvale nakoupené, jakým způsobem se vypořádat s Open Access zdroji). V neposlední řadě chceme zmínit vliv změny skladby fondů na rozdělení rozpočtu a důležitost statistik využívanosti.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Daniela Nová Autorka pracuje v Ústřední knihovně ČVUT v Oddělení tvorby fondů. Podílí se na zpracování koncepce akviziční politiky a koordinované akvizice. Specializuje se na akvizici tištěných knih, elektronických knih, zavádění a využívání nových akvizičních nástrojů a služeb. Garantuje prodejní výstavy tištěných a elektronických knih.


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner