Příspěvek konference

Digitální konkordance a registr digitalizace pro historické knižní fondy v evropské digitální knihovně Manuscriptorium

Autor

Olga Čiperová, AiP Beroun s.r.o.

Spoluautoři

Karel Kučera, AiP Beroun s.r.o.

Materiály ke stažení

Foto přednášejícího / Picture Prezentace

Abstrakt

Česká republika patří v oblasti digitalizace a zpřístupnění historických knižních fondů mezi světovou špičku. Rutinní digitalizace historických fondů (rukopisů, inkunábulí) probíhá u nás na špičkové úrovni již 20 let.

Veškeré výstupy jsou průběžně archivovány a zároveň prezentovány koncovým uživatelům prostřednictvím Evropské digitální knihovny Manuscriptorium.

Tato prezentační platforma agreguje obsah z českých i zahraničních zdrojů, přičemž dnes již v projektu spolupracuje celkem 120 poskytovatelů obsahu z 23 států.

Ti nejvýznamnější správci historických fondů (národní a univerzitní knihovny) i menší paměťové instituce tak společně poskytují do Manuscriptoria více než 46 000 kompletně digitalizovaných dokumentů, které jsou uživatelům zpřístupňovány v jednotném uživatelském rozhraní.

Manuscriptorium je tak nejrozsáhlejší světovou digitální knihovnou středověkých rukopisů vůbec.

V souvislosti s našimi aktivitami na poli zpřístupňování historických dokumentů vnímáme stále silněji potřebu vzniku tří dosud chybějících nástrojů: registru digitalizace pro historické fondy, resolveru pro historické fondy a digitální konkordance.

Tyto nástroje dosud neexistují (ani na mezinárodní úrovni), což je zapříčiněno zejména tím, že v dané oblasti pracujeme výhradně na úrovni jednotlivých fyzických exemplářů, které je však velmi problematické trvale (persistentně) identifikovat.

V příspěvku se zaměříme na popis těch specifik oblasti historických fondů, které znemožňují využití současných registrů navrhovaných pro potřeby fondů moderních.

Dále uvedeme ilustrativní ukázky z praxe a na závěr představíme model systému, který tuto problematiku koncepčně řeší a uspokojil by potřeby koncových uživatelů, správců fyzických fondů i producentů a zpracovatelů digitálního obsahu.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Olga Čiperová v AiP Beroun s.r.o. působí od r. 2010 na pozici odborného konzultanta.

Vystudovala Univerzitu Karlovu, obor knihověda (Ústav informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta).


Organizátoři


Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální partneři

Ikaros
ITlib
KNIHOVNA - knihovnická revue
Knihovna plus

banner