Příspěvek konference

Informační zdroje 3 krát jinak

Koordinátor sekce: Jakub Petřík, Albertina icome Praha s.r.o.

Čas a místo: 26. 5., 09:35 - 10:50, Posluchárna D

Národní úložiště šedé literatury

Autor
Iveta Fürstová, Národní technická knihovna, Praha
Spoluautoři
Petra Pejšová, Národní technická knihovna, Praha
Materiály ke stažení
Abstrakt

Cílem příspěvku je představit vývoj a aktuální výsledky budování digitálního repozitáře Národní úložiště šedé literatury (NUŠL), které vzniká v rámci projektu „Digitální knihovna pro šedou literaturu – funkční model a pilotní realizace“. Projekt NUŠL řeší Národní technická knihovna (NTK) ve spolupráci s VŠE v Praze s cílem zajistit centrální přístup k dokumentům šedé literatury (tj. nepublikované či polopublikované literatury) na národní úrovni. Hlavním úkolem NUŠL je sloužit jako centrální rozhraní pro vyhledávání a dlouhodobou archivaci šedé literatury, kde uživatel nalezne metadata s plnými texty, a tím podporovat vědu, výzkum a vzdělávání.

V úvodu příspěvek připomene a vysvětlí pojem šedá literatura, zaměří pohled do historie šedé literatury v rámci České republiky a pomocí myšlenkové mapy vyloží typologii. Bude zde zmíněn význam systematického sběru šedé literatury a budování partnerské sítě producentů šedé literatury na poli vědy, výzkumu a vzdělávání.

V hlavní části příspěvku bude představen projekt NUŠL, jeho cíle a dosavadní výstupy, mezi které patří funkční pilotní aplikace (softwarový systém CDS Invenio a uživatelské rozhraní ESP Fast), dále metadatový formát Beta verze 0.3, právní expertiza, webové stránky projektu www.nusl.techlib.cz a každoroční semináře. Na závěr příspěvku bude představeno vyhledávání dokumentů v uživatelském rozhraní www.nusl.cz.

Profesní informace o autorovi

Iveta Fürstová vystudovala obor Historie a muzeologie na Slezské univerzitě v Opavě, kde dále pokračuje v doktorském studiu. Nyní pracuje v Národní technické knihovně v oddělení Digitální národní technické knihovny. V současnosti se podílí na řešení projektu „Digitální knihovna pro šedou literaturu – funkční model a pilotní realizace“, jehož cílem je vybudovat Národní úložiště šedé literatury (NUŠL). E-mail:iveta.furstova@techlib.cz

Petra Pejšová vystudovala obor Informačních studií a knihovnictví na Univerzitě Karlově v Praze. Profesně se zaměřila na odborné knihovny. Nyní pracuje v Národní technické knihovně jako vedoucí oddělení Digitální národní technické knihovny. V současnosti vede projekt „Digitální knihovna pro šedou literaturu – funkční model a pilotní realizace“, jehož cílem je vybudovat Národní úložiště šedé literatury. Aktivně působí v evropské organizaci pro šedou literaturu GreyNet a spolupracuje s týmem pro vývoj evropské databáze pro šedou literaturu OpenSIGLE. E-mail: petra.pejsova@techlib.cz

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo