Příspěvek konference

Open Access – alternativa pro horší časy?

Koordinátor sekce: Jindra Planková, Slezská univerzita v Opavě - Filozoficko-přírodovědecká fakulta - Ústav informatiky

Čas a místo: 27. 5., 09:00 - 11:25, Posluchárna D

Projekt OpenAIRE - výzva a příležitost i pro Českou republiku

Autor
Daniela Tkačíková, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Materiály ke stažení
Abstrakt

Cílem příspěvku je poskytnout informace o projektu OpenAIRE i o jeho očekávaném dopadu na české vědecké prostředí z pohledu širšího uplatnění myšlenek otevřeného přístupu k výsledkům výzkumných projektů financovaných z veřejných zdrojů. OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe, http://www.openaire.eu/) je novým projektem financovaným ze 7. rámcového programu (7. RP) Evropské komise (EK). Jeho cílem je poskytnout „elektronickou infrastrukturu a podpůrné mechanismy pro identifikaci, ukládání, zpřístupnění a sledování výsledků vědeckých projektů financovaných ze 7. RP a ERC“ v souladu se záměry vyjádřenými v dokumentu EK Open access pilot in FP7. K jeho řešení spojilo své síly 38 účastníků z 27 členských zemí EU (a z Norska). Své zastoupení v projektu má prostřednictvím VŠB-TU Ostrava i Česká republika.

Jedním z cílů projektu OpenAIRE je vytvoření technické infrastruktury propojené s portálem, jehož prostřednictvím budou zpřístupněny publikované výsledky výzkumu financovaného z prostředků 7. RP. Služba Helpdesk (National OA Desk) bude poskytovat podporu ve všech členských státech EU vědcům i institucím pro ukládání výsledků řešení projektů do repozitářů.

Technologická část OpenAIRE bude založena na softwarovém řešení DNET vyvinutém konsorciem DRIVER pro propojení existujících repozitářů a na software Invenio vyvinutém v CERN pro provoz tzv. sirotčího (orphan) repozitáře pro publikace autorů, jejichž instituce vlastní repozitář nemají nebo které nemají možnost být uloženy v tematicky zaměřených repozitářích.

Profesní informace o autorovi

Daniela Tkačíková, ředitelka Ústřední knihovny VŠB-Technické univerzity Ostrava

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo