Příspěvek konference

Nástroje a cesty k evaluaci výsledků výzkumu a vývoje

Koordinátor sekce: Ivana Laiblová Kadlecová, Knihovna Akademie věd České republiky, Praha

Čas a místo: 27. 5., 08:30 - 12:05, Vencovského aula

Změny v kategoriích Web of Knowledge (JCR) v letech 1998-2008 a úloha kategorií v současném hodnocení výsledků VaV

Autor
Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž
Materiály ke stažení
Abstrakt

V příspěvku jsou analyzovány změny v tematických kategoriích WOK (JCR) v letech 1998–2008. Bylo zjištěno, že počet kategorií v tomto období vzrostl ze 160 na 173. Nejvíce změn bylo zaznamenáno v roce 2000 (8 nových kategorií přibylo a 10 kategorií změnilo název). Ve 20 kategoriích došlo k nárůstu počtu časopisů o více než 30 titulů (např. v CLINICAL NEUROLOGY nebo ONCOLOGY). Kategorie EVOLUTIONARY BIOLOGY a NANOSCIENCE & NANOTECHNOLOGY byly ustaveny až v průběhu sledovaného období. Úbytek počtu časopisů o 30 a více zaznamenaly tři kategorie (např. ROBOTICS).

Hlavními veličinami, které rozhodují o bodovém hodnocení jednotlivých časopisů a tedy i o hodnotě výsledků VaV v nich publikovaných jsou celkový počet časopisů v kategorii a pořadí příslušného časopisu v kategorii dle jeho impakt faktoru (IF). Nejvyššího hodnocení (aktuálně 305 bodů) dosáhne jen ten časopis, který je na 1. místě ve všech kategoriích, do kterých je zařazen. Časopisy, které se umístí v mediánu IF kategorií (v polovině pořadí) jsou hodnoceny cca 25,09–25,67 body, dosahují tedy pouze 8,2 – 8,5% bodů možného maxima. To vytváří silný tlak na publikování výsledků ve vysoce hodnocených časopisech.

Profesní informace o autorovi

Věra Kroftová pracuje jako vedoucí knihovny a informačního centra v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. a zajišťuje také informační služby firmě Agrotest fyto, s.r.o. Zabezpečuje informační potřeby vědeckých a výzkumných pracovníků a shromažďuje jimi publikované výsledky. Od roku 2007 je pověřena hodnocením publikační činnosti vlastních pracovníků.

V letech 1997–2004 byla hlavní řešitelkou několika informačních projektů. Byla také členkou organizačních komisí dvou mezinárodních konferencí. Pracuje ve SKIP a je členkou mezinárodní profesní organizace IAALD (International Association of Agricultural Information Specialists – Mezinárodní asociace zemědělských informačních specialistů). Účastní se aktivně odborných domácích i mezinárodních konferencí a seminářů. V roce 2005 se zúčastnila 11. kongresu IAALD v Lexingtonu v USA.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo