Příspěvek konference

Deset trendů ICT, které změní knihovny i informační vzdělávání

Autor

Michal Černý, Masarykova univerzita - Filozofická fakulta - Centrum CEINVE

Materiály ke stažení

Plný text Prezentace

Abstrakt

Moderní technologie zásadním způsobem mění způsob práce s daty a jejich další zpracování. Knihovny jsou veřejným prostorem, místem, kde existuje velké množství dobře setřízených zařazených informačních zdrojů, což již dává dobrou startovní pozici pro další rozvoj a posílení jejich pozice v informační společnosti.

Mezi vybrané trendy je možné zařadit big data, internet věcí, velké multimediální obrazovky, senzorické sítě, sémantický web a desktop, firemní sociální sítě, zpracování přirozeného jazyka, rozšířenou realitu, cloudové služby či umělou inteligenci. Tyto trendy nejen zásadním způsobem proměňují knihovny jako takové a jejich význam v ekosystému vědeckých, kulturních i sociálních institucí, ale vytváří také nové nároky na knihovníky a informační specialisty.

V kontextu výše uvedeného je zřejmé, že velkou proměnou musí projít také celý systém informačního vzdělávání. Posun k matematice, formálním jazyků, moderním technologiím či schopnostem chápat informace v kontextu je více než zřejmý a jednotlivé instituce – mají-li efektivně plnit svoji roli – musí novou situaci reflektovat a přizpůsobit se jí. Stojíme před jednou z největších změn, kterými prošla informační společnost od masivního nástupu internetu. Informační společnost prochází řadou změn nejrůznějšího druhu – od sociálních, přes kulturní až po ekonomické a psychologické. Knihovna by měla být místem, které bude sloužit pro rozvoj informačního vzdělávání, informační společnosti i jako jakýsi hlasatel nových technologií. Příspěvek se je pokusí zmapovat a ukázat v tomto kontextu.

Profesní informace o autorovi

Mgr. Michal Černý – vystudoval PřF MU v Brně obor učitelství fyziky a výpočetní techniky a CMTF v Olomouci, obor teologické nauky. Nyní studuje postgraduálně obecné otázky fyziky na PřF MU (téma disertační práce: Vybrané kapitoly z fyziky a filosofie).

Pracuje jako metodik znalostního prostředí na projektu CEINVE v Kabinetu informačních studií a knihovnictví, lektor Katedře fyziky PedF a na MU v Brně a na projektu SITMU. Dlouhodobě se věnuje etice, informační společnosti a kosmologii (fyzikální i filosofické).

Je autorem více než sta recenzovaných článků a velkého množství popularizačních textů. Podílí se na přípravě několika předmětů jako Kurz práce s informacemi či Digitální kompetence.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální a technologičtí partneři

INCAD
Inflow
LibRa

banner