Příspěvek konference

Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu

Autor

Kateřina Vávrová, Evropský parlament, Belgie

Materiály ke stažení

Plný text Prezentace

Abstrakt

Trochu paradoxní příběh knihovny Evropského parlamentu – interní informační služby, která se rozhodla vstoupit do vnějšího světa sociálních sítí, aby oslovila svou hlavní cílovou skupinu – poslance a zaměstnance Parlamentu. Ačkoliv má knihovna vlastní intranetovou stránku a využívá pro marketing i interní e-mailové adresáře, rozhodla se být tam, kde jsou její klienti, na sociálních sítích.

Knihovna Evropského parlamentu poskytuje kromě běžných informačních služeb také služby analytické – zpracovává informační produkty tzv. Library Briefings – přehledy a analýzy vybraných informačních zdrojů ve formě několikastránkových článků, které klienty objektivně informují o tématech právě probíraných v legislativním procesu Parlamentu.

Informace o těchto produktech se staly hlavním obsahem facebookových zpráv a tweetů, v upravené podobě jsou také hlavním obsahem knihovního blogu. Ten navíc poskytuje svým čtenářům náhled do zákulisí knihovny – informuje o průběžném dění a připravovaných odpovědích na podané dotazy, dává krátké tipy na vyhledávání informací nebo užitečné informační zdroje. Vše s ohledem na to, že informace jsou především určeny interním klientům, ale budou čteny také těmi, kteří nemohou všech služeb knihovny běžně využívat.

Toto strategické rozhodnutí „go out“ knihovna udělala před necelými dvěma lety, kdy založila první facebookovou stránku. Následoval blog a před několika měsíci také twitter. Strategie je v souladu se širší marketingovou strategií a zváště těmito body: „být tam, kde jsou čtenáři“, „osobní kontakt a tvář knihovny je pro klienty velmi důležitá!, "nejste-li vyhledatelní přes google, neexistujete“, "přes získání reputace ve vnějším světě, zviditelníme hodnotu zpět u interních uživalů“.

Profesní informace o autorovi

Kateřina Vávrová pracuje devátým rokem jako informační specialistka v knihovně Evropského parlamentu v Bruselu. Posledních pět let má na starosti koordinaci marketingových aktivit a komunikaci s uživateli. Je také event organizátorem a realizátorem nejrůznější nápadů, které společně s kolegy vymyslí a které přispívají k zviditelnění a zlepšení image knihovny. Pracovala také v knihovně na College of Europe v Bruggách a v knihovně rádia Svobodná Evropa v Praze. Vystudovala Střední knihovnickou školu a Ústav informačních studií a knihovnictví FFUK a ačkoliv knihám věnuje významnou část svého života, jejím krédem je „Knihovny tu jsou pro čtenáře/uživa­tele/klienty/zá­kazníky (dosaďte podle preferencí), nikoliv pro knihy“.


Organizátoři

Albertina icome Praha
VŠE

Hlavní sponzor

Albertina icome Praha & Albertina icome Bratislava

Mediální a technologičtí partneři

INCAD
Inflow
LibRa

banner