Příspěvek konference

Nadstavbové nástroje pro správu, zpřístupnění a podporu využívání elektronických informačních zdrojů

Koordinátor sekce: Miroslav Bartošek, Masarykova univerzita, Brno

Čas a místo: 26. 5., 08:30 - 11:45, Vencovského aula

Primo Central - Vesmír odborných článků na dosah

Autor
Martin Vojnar, MULTIDATA Praha, s.r.o.
Materiály ke stažení
Abstrakt

Primo Central je souhrnný rejstřík sestávající z dat získaných od primárních a sekundárních vydavatelů a producentů databází. S použitím Primo Central uživatelé vyhledávají v lokálně dosažitelných sbírkách i světovém elektronickém obsahu. Z výsledků, které obdrží, je vytvořen jeden seznam, který zahrnuje všechny prameny seřazené podle relevance. Knihovny mohou upravit relevantní výsledky tak, aby zvýraznily své lokální sbírky.

Primo Central znamená významnou změnu ve zpřístupňování informačních zdrojů dostupných vědecké obci. Uživatelé mají nyní přístup k rozsáhlému bohatství elektronických zdrojů spolu s jejich lokálními sbírkami – a vše je snadno a rychle dosažitelné.

Nejenže Primo Central přitáhne pozornost k materiálům, které uživatelé dříve neznali (takže se více využije investice do elektronických zdrojů), ale také jasně ukazuje původ vyhledaných materiálů, čehož uživatelé rádi využívají.

Těšíme se na veřejné spuštění Primo Central, které je plánované na červenec 2010, a na to, až uvidíme tuto službu aktivní ve více než 250 Primo knihovnách po celém světě.

Profesní informace o autorovi

1993–1998: absolvent oboru Informační a znalostní inženýrství na Vysoké škole ekonomické

1999–2009: oddělení automatizace Vědecké knihovny v Olomouci (webmaster, systémový knihovník, správce knihovního systému, vedoucí oddělení)

2008-…: MULTIDATA Praha s.r.o. (implementace a podpora sw řešení Ex Libris – ALEPH 500, PRIMO)

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo