Příspěvek konference

Zahájení konference

Koordinátor sekce: Vladimír Karen, Albertina icome Praha s.r.o.

Čas a místo: 25. 5., 10:30 - 12:45, Vencovského aula

Bilance prvních deseti let 21.století v oblasti vědeckých informací

Autor
Jaroslav Šilhánek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Materiály ke stažení
Abstrakt

Bylo-li možné posledních deset let 20. století označit jako nástup moderních informačních technologií, pak během prvních deseti let 21. století se tyto technologie staly dominantním nástrojem práce s informace vůbec. Oblast vědeckých informací, která představuje i významný segment informačního průmyslu, je pak vhodná pro pokus o celkovou bilanci tohoto období. Současně jde rovněž o bilanci desetileté systematické státní podpory přístupu k vědeckým informacím.

Kromě více či méně subjektivních hodnocení lze popsat vývoj i kvantitativně na základě statistik, a to především pro nejdůležitější oblast vědeckých informací, vědecká periodika. Statistické ukazatele jsou velmi impresivní a svědčí o prakticky stoprocentním přechodu do digitálního světa včetně prokazatelně výrazně vyššího využívání vědeckých informací, znamenající podstatně zvýšenou efektivitu celého procesu sdílení a šíření výsledků vědecké práce.

Současně se ale jedná i o finančně náročnou aktivitu, a to jak pro finance veřejné, tak i privátní, a tvrdíme-li, že přechod na elektronické verze je v podstatě dokončen, nelze totéž říci o mechanismech financování na straně uživatelů a návratnosti investic na straně producentů. Současná etapa je zřetelně ve stadiu hledání „business“ modelu, který by odpovídal současnému digitálnímu světu vědeckých informací. Referát se v tomto ohledu pokusí o nástin tendencí a probíhajících aktivit i o prognózu vývoje v nejbližších letech.

Profesní informace o autorovi

Absolvoval VŠCHT v Praze obor organické technologie a obhájil kandidátskou práci z téhož oboru v r. 1968. Postupně se začal zabývat problematikou chemických informací a informatikou obecně. Je autorem několika skript z oblasti Chemické literatury a Chemické informatiky, kterou v současné době přednáší jako povinný předmět v základním kursu pro všechny fakulty VŠCHT.

Je autorem cca 70 publikací, patentů i přehledných článků v domácích i zahraničních časopisech. V posledních letech přednesl plenární přednášky na mezinárodních konferencích Online Meeting v Londýně (1997 a 1999) a na jednom z největších chemických kongresů ACHEMA ve Frankfurtu na témata z oblasti síťového přenosu a managementu chemických informací. Byl a je řešitelem řady projektů na zpřístupňování hlavních chemických databázových systémů pro většinu chemických fakult v České republice.

Organizátoři

  • Albertina icome Praha VŠE

Hlavní sponzor

  • Springer

Mediální a technologičtí partneři

  • Český rozhlas - Leonardo
  • Ikaros
  • INCAD
  • LibRa

INFORUM na Facebooku

  • Facebook logo