EN

24. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích

29. - 30. května 2018, Praha

Příspěvek konference

Akvizice e-knih Národní technickou knihovnou pro konsorcium CzechELib

Autor

Tereza Tůmová
Národní technická knihovna

Dokumenty ke stažení

Abstrakt

Posun ve financování elektronických informačních zdrojů umožnil Národní technické knihovně (NTK) zprostředkovat přístup k více než 19 tisícům knih v elektronické podobě. Celková hodnota kolekcí zpřístupněných elektronických knih přesáhla 15 milionů korun.

Konkrétně jde o široké spektrum kolekcí elektronických knih od renomovaných vydavatelství Elsevier, Springer, Taylor & Francis a Wiley.

Přístup k elektronickým knihám je umožněn nejen pro uživatele NTK ale i vysoké školy a vědecké instituce participující v projektu CzechELib. Jednotlivé kolekce elektronických knih jsou přístupné pro předplatitele kolekcí časopisů příslušných vydavatelů.

Kolekce elektronických knih jsou nabízeny v režimu následného výběru konkrétních titulů. Členové konsorcií si vyberou tituly, které se stanou trvalou součástí jejich fondu, na konci roku 2018. V příspěvku budou diskutovány modely pro výběr titulů.

O autorovi

Ing. Tereza Tůmová absolvovala Vysokou školu chemickou-technologickou. Po doktorském studiu na Ústavu organické chemie a biochemie, Akademie věd České republiky, nastoupila do oddělení budování fondu Národní technické knihovny a Centra informačních služeb VŠCHT Praha. V současné době se věnuje akvizici a správě elektronických informačních zdrojů.

Spoluautoři

  • Ing. Eva Dibuszová, PhD., Národní technická knihovna
  • Ing. Jiří Jirát, PhD., Národní technická knihovna
  • Ing. Jitka Marhoulová, Národní technická knihovna

Organizátoři

Hlavní sponzor

Mediální partneři